Grafiek die waardebeleggen uitlegt: lage koers en hoge investeringswaarde.

Waar draait het om: beurskoers of business?

Slimme beleggers maken onderscheid tussen twee heel verschillende zaken die veel mensen met elkaar verwarren: prijs en waarde. Op de lange termijn heb je een goede kans op een goed rendement als je uitsluitend beursgenoteerde ondernemingen koopt na grondige analyse. Die moet dan aangeven dat dat de te verkrijgen waarde hoger is dan de te betalen prijs. Een goed resultaat behalen wordt lastiger als je gaat proberen de algemene richting van de beurs te voorspellen. In dit artikel leer je hoe je die val kunt vermijden.

Laten we het begrip prijs eerst eens onder de loep nemen. Wall Street-legende Benjamin Graham gebruikte graag de figuur meneer Markt om prijsvorming en marktgedrag te demonstreren.

Mr. Market

Stelt je eens voor, zo zei Graham, dat je een aanzienlijk belang hebt in een particuliere onderneming. Je hebt ook een zakenpartner, meneer Markt, die zeer voorkomend is, zij het een tikkeltje labiel.

Hij klopt elke dag aan je deur om je een prijs te noemen. Tegen die prijs is hij bereid om jouw belang over te nemen, maar is hij net zo goed bereid zijn eigen aandeel van de hand te doen. De onderneming heeft als prettige eigenschap dat er jaar op jaar een stabiele winst wordt geboekt. Ook verder beschikt ze over zeer aantrekkelijke en constante kenmerken.  De biedingen van meneer Markt zijn echter allesbehalve constant. Vaak laat hij zijn enthousiasme of angsten de overhand krijgen. Op zulke momenten lijken de bedragen die hij citeert buiten alle proporties.

Je kunt meneer Markt echter rustig negeren. Hij zal daaraan nooit aanstoot nemen en staat onvermoeibaar de volgende dag weer aan je deur met een nieuw (aan)bod. Eigenlijk hebben de voorstellen van meneer Markt maar één belangrijke functie. Zij bieden je een uitgelezen kans om je positie uit te breiden op het moment dat de voorgestelde prijs absurd laag is. Daarnaast kun je van de mogelijkheid gebruik maken om jouw positie juist te verkopen wanneer die prijs absurd hoog is.     

De gebruikelijke praktijk

De zogeheten experts benadrukken weleens dat het noodzakelijk is om de nukken van ‘de markt’ te doorgronden. Ze houden zich daarom hoofdzakelijk bezig met het voorspellen van koersbewegingen op korte termijn. Dat komt in feite neer op het voorzien van veranderingen in het publieke sentiment net iets vóór de massa.

Nu is het natuurlijk een lastige kwestie om dat publieke sentiment te meten. De voornaamste methode die deze experts hanteren is het volgen van de prijzen van de aandelen zelf. Als een aandeel stijgt moet je het kopen, en snel. Als een aandeel daalt moet je het volgens hen zo snel mogelijk verkopen. Het gevolg van die dagelijkse praktijk is dat er een vicieuze cirkel ontstaat: miljoenen spelers die allemaal op elkaar reageren en toch allemaal de massa een stapje voor proberen te zijn. Je kunt als belegger aan die val ontsnappen als je je gaat focussen op de waarde van een bedrijf; laat de prijs achter het tickersymbool voor wat het is.

Weet wat belangrijk is

Vestig je aandacht niet op het koersbord, maar op de winsten en bezittingen van een bedrijf. Aan de hand daarvan kun je met een klein beetje rekenkundig vermogen al snel komen tot een idee van de onderliggende waarde. De beurskoers daarentegen is de uitkomst van een massale stemming, waarin ontelbare mensen hun keus uitbrengen. Die keus komt, onder druk van emoties, soms tijdelijk los te staan van de werkelijke waarde. De kunst is dus om te investeren als de prijs van een aandeel ver onder de echte waarde ligt. Vertrouw vervolgens op het mechanisme van de markt om zich op de lange termijn te herstellen.

Scroll naar top