Bedenk als belegger wat je zou doen als je 10 jaar op een onbewoond eiland verblijft.

Wat als je 10 jaar niet zou kunnen handelen?

Elke belegger weet het. Een succesvolle investeringsstrategie vereist een lange adem. Zoals Benjamin Graham haarfijn uitlegde, op de korte termijn is de aandelenmarkt een ‘kiesmachine’. Daarin mogen ontelbare spelers hun stem uitbrengen. Die stem is niet alleen het product van rede, maar voor een groot gedeelte van emotie. Zo komt de markt tot een oordeel: de koers. Soms komt die koers volledig los te staan van wat een bedrijf werkelijk waard is.

Maar op de langere termijn gedraagt de markt zich als een weegschaal. Uiteindelijk komt de waarde van een onderneming namelijk altijd tot uiting in de beurskoers. De kunst is om te investeren op het moment dat de prijs ver onder de werkelijke waarde ligt en te vertrouwen op dit langetermijnmechanisme. In dit artikel beschrijven we een mentale oefening die je helpt om het juiste perspectief te verkrijgen als je overweegt een aandeel te kopen.

Verdwijnen van onderwaardering

Veel beleggers vragen zich af: Hoe kan ik er zeker van zijn dat de onderwaardering van een aandeel op de lange termijn uiteindelijk wordt opgeheven?

Daarvoor bestaan meerdere redenen. Zo zijn er enorm veel intelligente beleggers die de financiële markten naspeuren op koopjes. Als er daadwerkelijk sprake is van onderwaardering zullen zij een aandeel beginnen te kopen, wat vervolgens de prijs omhoog duwt. Ook kan het zo zijn dat het eigen management de onderwaardering onderkent. Daaropvolgend start het bedrijf dan een aandeleninkoopprogramma.

Weer een andere mogelijkheid is dat een financieel onderlegde koper, bijvoorbeeld private equity, de gehele onderneming overneemt. Een aandeel vertegenwoordigt immers een stukje eigendom in de onderneming. Door de gehele onderneming te kopen kan deze externe partij de controle verkrijgen en werk maken van de reden van de onderwaardering. Verlieslatende bedrijfsonderdelen worden bijvoorbeeld afgestoten, of de kostenefficiency wordt eens grondig tegen het licht gehouden.

Je hebt wel een lange beleggingshorizon nodig. Je kunt namelijk niet precies voorspellen wanneer de onderwaardering zal worden opgeheven. Dat kan soms jaren duren. De reden is eigenlijk ook niet relevant. Wat telt is dát de onderwaardering op den duur verdwijnt.

De juiste mindset

Een van de lastigste aspecten is om de juiste langetermijn-‘mindset’ te verwerven bij het maken van beleggingsbeslissingen. Een aardig hulpmiddel daarbij is om jezelf in te beelden dat je morgen op een onbewoond eiland zult stranden. Daar zit je vervolgens vast voor een periode van zeker tien jaar. In de tussentijd kun je niets aan je beleggingsportefeuille wijzigen. De ondernemingen in je beleggingsportefeuille moeten kunnen dienen als oudedagvoorziening bij je terugkeer.

Het eerste voordeel van deze mentale oefening is dat je jezelf geen zorgen meer maakt over koersfluctuaties. Over tien jaar bekeken zijn dat niets meer dan tijdelijke tussenstanden. Na terugkeer neem je deze voor kennisgeving aan. Bovendien richt je het vizier nu op dat wat echt belangrijk is: de kracht van het businessmodel van een bedrijf.

Het snoepje van de week op de beurs laat je dus schieten. Je moet er namelijk zeker van zijn dat wanneer je over tien jaar terugkeert, de onderneming waarin je aandelen bezit meer producten afzet dan ze nu doet. Bovendien moet de prijs van die producten op zijn minst zo hard kunnen stijgen als de inflatie.

Zo komen al gauw sterke merknamen in aanmerking als potentiële belegging. Coca Cola verhoogt zonder problemen elk jaar de prijs van een literfles met een paar cent. Maar fabrikanten van bulkproducten voldoen dan weer niet aan de geschetste voorwaarden. Wie weet immers wat de prijs over tien jaar van een vliegtuigticket, of van olie, zal zijn? Dit type aandelen valt dus af als potentiële belegging.

Tegen de juiste koers gekocht — enkel en alleen op die voorwaarde — is deze benadering een garantie voor een solide portefeuille van sterke bedrijven en dito rendement. En wellicht nog belangrijker: je slaapt ook beter.

Scroll naar top