Warren Buffett: Een korte biografie

De jeugd van Buffett

Een foto van superbelegger Buffett in zijn jonge jaren.

I always knew I was going to be rich. I don't think I ever doubted it for a minute

Warren Buffett

Warren Edward Buffett wordt op 30 augustus 1930 geboren in Omaha, gelegen in de staat Nebraska. Het is een klamme zomerdag en Amerika verkeert op dat moment in een ongekend diepe economische depressie. Zijn vader Howard is in die tijd verkoper van effecten voor de Union Street Bank. Twee weken voor Warrens eerste verjaardag gaat deze bank kopje onder. Howard zit echter niet bij de pakken neer, en begint in het oude pand van zijn voormalige werkgever voor zichzelf als broker. Buffett, Sklenicka & Co. heeft het niet gemakkelijk gedurende die eerste jaren en het is thuis dan ook armoe troef in huize Buffett. Maar tegen de tijd dat Warren zes jaar is keert het tij en verbeteren de omstandigheden aanmerkelijk. Toch laat de initiële armoede zo’n diepe indruk op de kleine Warren dat hij dan voor zichzelf al heeft besloten om rijk te worden: zoiets wil hij nooit meer meemaken. Vanaf dat moment staat vrijwel zijn gehele leven in het teken van zijn drang naar financiële onafhankelijkheid.

Gefascineerd door cijfers

Warren Buffett is een zeer intelligent mannetje en cijfers fascineren hem reeds op jonge leeftijd mateloos. Bovendien is Warren bijzonder leergierig en beschikt hij over een fotografisch geheugen. Vanaf zijn achtste (!) jaar begint hij de beleggingsboeken van zijn vader te lezen. Op de buitenwereld maakt hij dan al de indruk zeer overtuigd van zichzelf te zijn, maar wel op een innemende manier: hij is geen opschepper.

Aha-ervaring

Naast leergierig is Warren Buffett vooral ondernemend. Op een van zijn vele bezoeken aan de lokale bibliotheek trekt hij het boek One Thousand Ways to Make $1000 uit de kast. ‘Duizend maal duizend’ denkt Buffett, ‘dat is één miljoen dollar!’ Tijdens het lezen van het boek ziet de kleine Buffett plots in hoe krachtig het rente-op-rente-effect kan zijn: begin met een startkapitaal van $1.000 en tegen 10% rente groeit dit bedrag na 10 jaar uit tot $2.600, en na 25 jaar tot $10.800. Dit inzicht zal een van de hoekstenen blijken van zijn beleggingsfilosofie en het toont hem hoe hij op basis van een eenvoudig principe een fortuin kan vergaren.

Wat de kleine Buffett verder nog wel nodig heeft om optimaal gebruik te maken van het rente-op-rente-effect is startkapitaal. Voordat Warren One Thousand Ways to Make $1000 ontdekte was hij al begonnen met het aan de deur verkopen van gekoelde blikjes Coca-Cola. Maar Warren Buffett zal ook het klassieke pad van krantenjongen tot miljonair afleggen. Op dertienjarige leeftijd begint hij met het bezorgen van de Washington Post, de krant die waar hij later grootaandeelhouder van wordt, en de Times-Herald. Zijn ondernemende instinct komt echter nog duidelijker naar voren wanneer hij zijn zakelijke intrede maakt in de wereld der flipperkasten.

Het zakelijk instinct van Buffett was al duidelijk op de middelbare school.

Van krantenjongen tot miljonair

Met het geld van zijn krantenroute koopt Warren op zijn zeventiende een oude flipperkast voor $25. Hij haalt een van de lokale kappers, Frank Erico, over om deze in zijn zaak te plaatsen ter vermaak van de wachtende klanten: de opbrengst splitsen ze in tweeën. Met zijn deel van de winst koopt Buffett daarna een nieuwe flipperkast en al snel baat hij zeven flipperkasten uit, verspreid over de stad. Later koopt hij samen met zijn vriend Don Danly op de schroothoop in Baltimore een oude Rolls-Royce Phantom voor $350. Ze verhuren deze vervolgens voor $35 per dag. Tegen de tijd dat hij in de herfst van 1950 naar New York vertrekt om aan de Columbia University te studeren bij Benjamin Graham heeft Buffett een vermogen opgebouwd van ongeveer $10.000.

Pagina 1 van 3

Scroll naar top